Despre uniunea polonezilor din România

Uniunea Polonezilor din România a luat fiinţă la data de 16 martie 1990 sub denumirea de Uniunea Polonezilor din România  „Dom Polski” ,din iniţiativa unui grup de polonezi din Bucureşti.

Fericirea este întotdeauna acolo unde o găsește omul

Henryk Sienkiewicz
Povestea

Dom Polski

Uniunea Polonezilor este unica organizaţie a polonezilor din România. Ea cuprinde comunităţile poloneze din București , precum şi polonezii răspândiţi în ţară, organizaţi în asociaţii ce activează în marile oraşe. Uniunea activează, în principal, în scopul păstrării şi cultivării tradiţiilor, învăţării limbii polone și menţinerii legăturilor cu Polonia .

Storyline

Reactivarea Uniunii Polonezilor din România  “Dom Polski”  , la data de 13 martie 1990 , la Bucuresti .

După sfințirea (noului) sediu al “Dom Polski” București , Primatul Poloniei Cardinalul Jozef Glemp se semnează în Cartea de Onoare. “Eu mulțumesc pentru venire”.

În data de 8 mai 1999, Sfântul Ioan-Paul al II-lea se reculegea, în catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din București, la mormintele cardinalului Iuliu Hossu și episcopului Vasile Aftenie, doi dintre martirii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. A urmat apoi întâlnirea emoționantă cu cardinalul Alexandru Todea, adus într-un scaun cu rotile în catedrală. A urmat întâlnirea cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În urma vizitei istorice a Sfântului Ioan-Paul al II-lea a rămas amintirea unui milion de oameni, care l-au aclamat pe străzile Bucureștiului. 

Călătoria apostolică a papei Francisc în România s-a desfăşurat între 31 mai şi 2 iunie. Bucureşti, Iaşi, Şumuleu-Ciuc şi Blaj sunt cele patru oraşe cuprinse în itinerariul pe care-l va parcurge papa Francisc în România. Îndemnul “Să mergem împreună”, ales ca moto al călătoriei, trimite cu gândul la strigătul “Unitate! Unitate!” al mulţimii de credincioşi care participau, în urmă cu 20 de ani, la Sfânta Liturghie celebrată în ritul latin, în parcul Podul Izvor din Bucureşti, cu ocazia călătoriei apostolice a papei Ioan Paul al II-lea în România.

In prezent , intalnirile ‘Dom Polski ‘ se desfasoara in format online din cauza situatiilor epidemiologice. Insa , cu toate acestea, Uniunea Polonezilor din Romania este in continua crestere , in prezent , fiind alcatuita din cca. 400 de membri activi , dintre care 50 de copii.

Cele mai vândute

Scrisori din călătoria în America

Fructele rădăcinilor